Pagini

joi, 28 noiembrie 2019

Anamorfic, Anamorphic sau Vladimir?

Anamorfismul moldovenesc descoperit recent de Vlad, bloggerul cu cea mai mare influenta din Republica Moldova, ne arata ca noi vedem totul distrorsionat. Da, pentru ca nu-i asa, traim cu impresia ca in Moldova avem 90% rusi, pe cand altii vad 90% romani, dar noi avem de fapt o diversitate de persoane cu idealurile lor, cu sperantele lor si cu apartenenta proprie la un spatiu cultural sau altul.

Anamorfic, Anamorphic sau Vladimir? 

V-ati gandit vreodata ca numele de moldovean este un eponim, chiar si daca ne gandim numai la legenda in care descalecatorii au gasit o apa care se numea Moldova, sau ma rog catelusa cu numele de Molda. Vlad - ma exact Vladimir pe numele sau din buletin, a descoperit singur aceste lucruri, pentru ca nu-i asa, este un cercetator al vechimii moldo-vlahilor

Ce ne spunea Dimitrie Cantemir in cartea sa? Ca avem un popor ce traieste in trei tari. Nu am fi singurii din istorie, dar informatia de baza este faptul ca aminteste de romani, ceea ce ne spune ca deja in jurul anului 1700 exista o constiinta comuna la cele trei ramuri ale poporului ce azi traieste in Romania. 

Anul acesta ziua nationala pica duminica, asa ca avem doua motive sa ne bucuram: mai intai pentru ca pica tot pe 1, iar al doilea motiv de bucurie este faptul ca 1 ianuarie pica miercurea, deci s-ar putea sa avem liber o saptamana! Pai ce ne-am putea dori mai mult decat cea ma libera perioada a anului?

Cred ca si Simona stie raspunsul la cele de mai sus, asa ca va uram un an nou fericit alaturi de cei dragi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu