Pagini

joi, 28 noiembrie 2019

Craciunul la Moldoveni

O intrebare pertinenta este aceea legata de sarbatori, deci cand pica Craciunul la moldoveni, in decembrie, ianuarie sau niciodata? Ma uit si vad ca de ani de zile avem o disputa la Chisinau, cand si cine organizeaza bradul, cat de mare sa fie si mai ales cand sa fie. Oare Anul Nou chinezesc ne ajuta cu ceva? La noi e ceva ciudat, unii traiesc in trecut, pentru ca anul sau ma rog numerotarea anilor nu are nicio legatura cu anul calendaristic, universal. 

Anul este perioada in care pamantul se invarte complet in jurul soarelui, deci pana la urma nu conteaza asa de mult cand incepe, ideea ramane aceiasi, sa dureze 365 de zile si ceva. Romanii isi incepeau anul pe 1 martie. Asta e viata, azi stim ca ultima zodie este cea a pestilor, iar prima este berbecul, adica luna aprilie ar fi inceput de calendar zodiacal. 

De ce sa mergem pe calendarul iulian si nu pe cel gregorian? Ca sa fim diferiti, sa putem spune cu mandrie: noi suntem aia corectii, restul sunt eretici! Asadar stam si ne intrebam: cand pica de fapt Craciunul? Pai unii vor sa fie pe 25 decembrie, iar altii pe 7 ianuarie, urmand evident sa serbam Anul Nou mai traziu. Asta este insa o eroare, pentru ca pentru noi crestinii, Craciunul este ziua de nastere a Domnului Isus Hristos - si aici sunt discutii, cum se scrie corect, etc. Pai prima data s-a sarbatorit pe 25 decembrie [ teoretic data calendaristica ar trebui pastrata, zic si eu ( sic ). Pe de alta parte Boboteaza este serbata pe 6 ianuarie. Adica botezul ar fi de fapt data naterii "oficiale" a unui crestin.

Azi insa ne certam in loc sa ne bucuram. Stai sa vezi ce decet mai da acum Dodon, sa ne linisteasca pe toti! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu